När man släktforskar och kommer så långt tillbaka i tiden att de vanliga kyrkoböckerna inte längre finns, får man använda andra slags källor, t.ex. mantalslängder, jordeböcker och framför allt domböcker. 
Domböckerna är en sällan anlitad källa, eftersom det krävs oerhört mycket tålamod att dels läsa den gamla stilen och dels letar man mer eller mindre på måfå i hopp om att hitta ett mål som rör en släkting. Men när man hittar ett mål så kan dessa dels ger mer kött på bena vad gäller ens förfader och dels ge mycket information om olika släktförhållanden. Se exempel på släktskap 
Som en hjälp på vägen kommer jag nu här att publicera anteckningar ur och register till Herrevadsklosters Birketingbok för åren 1656-1660. 
Anteckningarna är gjorda av Ragnar Odhnoff 1962. Ragnar lade ner oerhört mycket tid under sin levnad med att forska på de personer som levde i framför allt Norra Åsbo härad, men även angränsande områden på 1600- och 1700-talet. Hans resultat finns i omkring 50 A5-pärmar på Landsarkivet i Lund.  
Herrevadsklosters Birketingbok finns på Landsarkivet i Lund med beteckningen Skånska Generalguvernementskansliet DIIIea:27. 
Du kan nu välja om du vill läsa tingboken från 
[1656], [1657], [1658], [1659] eller [1660]. 
Har du frågor, kommentarer eller synpunkter hör gärna av dig till mig.
Herrevadskloster
Läs mer om  Herrevadsklosters historia.